images

Sveikas maistas neįsivaizduojamas be augalinių riebalų – aliejaus. Aliejai skirstomi pagal tai, kokiu būdu pagaminami (šaltai arba karštai spautas), pagal išvalymo laipsnį (rafinuotas-nerafinuotas) ir iš ko išspausti (saulėgrąžų, rapsų, alyvuogių ir pan.). Taigi pirmiausia, pasiaiškinkime keletą terminų.

Šaltai spaustas aliejus. Jis spaudžiamas ne aukštesnėje nei 30 laipsnių temperatūroje, mechaniniu būdu. Tai pati seniausia aliejaus gamybos technologija. Tokiu būdu dažniausiai gaminamas alyvuogių, saulėgrąžų, sezamų ir riešutų aliejai. Šiuo būdu pagaminti aliejai dažniausiai nerafinuojami, taigi išsaugo skonį ir kvapą bei maistingąsias medžiagas. Derėtų nepamiršti, kad taip pagaminto aliejaus galiojimo laikas trumpesnis.

Karštai spaustas aliejus. Aliejus gaunamas sutrintą žaliavą spaudžiant aukštu slėgiu. Temperatūraa proceso metu siekia iki 100 laaipsnių, taigi kaitinant praarandama dalis maaistingųjų medžiagų, ne toks stiprus skonis ir aromatas. Šiuo būdu pagamintas aliejus yra pigesnis.

Ekstrahacijos būdu išgautas aliejus. Naudojant šį būdą, smulkinta žaliava apdorojama įvairiais tirpikliais – benzinu arba heksanu, kurie vėliau pašalinami garais. Tai pats pigiausias aliejaus gamybos būdas.

Nerafinuotas aliejus. Iš šio aliejaus pašalinamos tik mechaniniu būdu gautos priemaišos. Jame yra drumzlių, šis aliejus pasižymi specifiniu skoniu, spalva ir kvapu. Ypač tinka naudoti salotoms, mišrainėms ir užkandžiams. Netinka kepti, svyla, spirga.

Rafinuotas aliejus. Filtruotas, išvalytas cheminiu būdu ir dezodoruotas (pašalintas specifinis kvapas). Šis aliejus bekvapis, aliejų skaidrinant, baalinnt ir dezodoruojant, jame žūsta maistingosios medžiagos, viatminai, mineralai, nesočiosios riebalų rūgštys bei kitos vertingos medžiagos. Rafinuotas aliejus tampa universalus, ilgai negenda ir yra pigus. Tinka kepti ir skrudinti gruzdintuvėje.

Pagal žaliavą, iš kurios pagaminamas aliejus būna: alyvuogių, saulėgrąžų, rapsų,  sezamų, vynuogių kauliukų ir pan.

Alyvuogių aliejus. Skaidrus, žaalsvai gelsvos spalvos. Vertingiausias – nerafinuotas pirmo spaudimo alyvuogių aliejus – Extra virgin arba Virgin. Jis gaunamas mechaniškai spaudžiant alyvuoges. Kiti aliejai mažiau vertingi, nes gaunami maišant pirmo spaudimo aliejų su rafinuotu aliejumi. šitokiu būdu gaunamas Olive oil, pure olive oil. Dar galima rasti išspaudų aliejų, kuris gaminamas antrą kartą spaudžiaant alyvuogių išspaudas – Olive pomace oil. Šis aliejus pigiausias, žemiausios kokybės. extra virgin aliejus tinka tik salotoms, padažams, užpilams. Kitas aliejaus rūšis galima naudoti ir kepant.

Saulėgrąžų aliejus. Jis gaunamas iš saulėgrąžų sėklų. Jis laabiausiai šprastas mūsų kraštuose. reikėtų pažymėti, kad šaltai spaustas saulėgrąžų aliejus netinka kepimui.

Rapsų aliejus. Rapsų aliejus išgaunamas iš rapsų sėklų ekstrahacijos būdu arba spaudžiant. Spaudimo būdu gautas aliejus naudingesnis ir sveikesnis, jo degimo temperatūra aukštesnė. Maistui vartojamas rafinuotas ir nerafinuotas rapsų aliejus. Tinka tiek salotoms gardinti, tiek kepti.

Sezamų aliejus. Šaltuoju būdu iš sezamų išspaustas aliejus yra vos salstelėjusio skonio, lengvos konsistencijos. Tinka salotoms, padažams, saldiesiems kepiniams bei paukštienai ir žuviai neaukštoje temperatūroje kepti.

Vynuogių kauliukų aliejus. Po vyno gamybos proceso liekantis produktas. Jo skonis ir aromatas nėra labai stiprus, o viename šaukšte šio produkto yra visa paros vitamino E norma. Tinka kepti, ir naudoti salotoms, išskyrus šaltai spaustą vynuogių kauliukų aliejų, kurio negalima naudoti kepimui.

Iš kitų augalų gauti aliejai dažniau naudojami kaip maisto priedai, jų verčiau nekaitinti.

Lai jūsų būna valgomas tik kokybiškas, sveikas maistas!

 

About Ilona-Eitnė

Eitnė – viena iš portalo eitne.lt autorių ir pagrindinė redaktorė. Dar ji – nuostabi mama ir sėkminga verslininkė su kalnu idėjų. Jai trūksta tik vieno – kokių 3 papildomų valandų paroje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *